Project Description
Δημήτρης Γρηγοράκης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD
Ο στόχος της διατροφικής διαχείρισης στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου αίματος όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα φυσιολογικά, αποφεύγοντας τις οξείες και τις χρόνιες επιπλοκές της νόσου, όπως την υπογλυκαιμία ή την κετοξέωση διατηρώντας παράλληλα μια καλή ποιότητα ζωής.
Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι γευματικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά το γλυκαιμικό έλεγχο.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας. Αρχικά, πρόκειται για μια απαραίτητη πηγή ενέργειας για το σώμα και ειδικά για τους ιστούς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παράλληλα χρησιμεύουν ως δομικό συστατικό στα ζώα και συμβάλλει στην απορρόφηση βιταμινών και ανόργανων μεταλλικών στοιχείων. Οι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες δεν συστήνονται ούτε σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς οδηγούν σε εκτεταμένη διάσπαση πρωτεϊνών του σώματος, απώλεια οστικής πυκνότητας και κετογένεση. Ωστόσο, είναι απαραίτητος ο καταμερισμός των υδατανθράκων σε όσα περισσότερα γεύματα γίνεται ανάλογα με το πρόγραμμα του ατόμου.
O γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και αντικατροπτίζει τη φυσιολογική επίδραση των υδατανθράκων στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Παράλληλα, ο ΓΔ κατατάσσει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες ανάλογα με το πόσο αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς. Ένα τρόφιμο χαμηλού ΓΔ προκαλεί μια μικρή αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ τα τρόφιμα υψηλού ΓΔ προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση. Συνεπώς, τα άτομα με ΣΔ είναι προτιμότερο να καταναλώνουν κυρίως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Επίσης, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να επιλέγουν τρόφιμα και με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ). Το ΓΦ κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με το ΓΔ και την καταναλισκόμενη ποσότητα. Τρόφιμα με χαμηλό ΓΦ σχεδόν πάντα έχουν χαμηλό ΓΔ, ενώ τρόφιμα με ένα ενδιάμεσο ή υψηλό ΓΦ ποικίλλουν ως προς το ΓΔ.