Project Description
Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό μιας δίαιτας, η γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη των τροφών πρέπει να συνδυάζεται με μια ακόμη παράμετρο: το Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ). Η έννοια του ΓΦ συμπληρώνει την κατάταξη των τροφίμων με βάση το ΓΔ (όπως φαίνεται στον πίνακα 2), καθώς λαμβάνει υπόψη της την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του τροφίμου. Ο ΓΔ σχετίζεται μόνο με την ποιότητα των υδατανθράκων.
Ο υπολογισμός του Γλυκαιμικού Φορτίου γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:
ΓΦ = ΓΔ Χ Συνολική ποσότητα υδατανθράκων (ανά μερίδα) /100
Πίνακας 2. Κατηγοριοποίηση τροφίμων βάσει του ΓΦ*
Τιμή Τροφίμου |
Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΔ) |
---|---|
Χαμηλού ΓΦ | <10 |
Μέτριου ΓΦ | 11-19 |
Υψηλού ΓΦ | >20 |