ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η Stevia;
Tο φυτό Stevia rebaudiana Bertoni είναι ευρέως γνωστό για τις γλυκαντικές του ιδιότητες που οφείλονται στα συστατικά των φύλλων του τα οποία ονομάζονται γλυκοζίτες της στεβιόλης (στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη-Α) και είναι 200 με 300 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη. Μάλιστα, εκτός της γλυκιάς της γεύσης, η Stevia δεν παρέχει θερμίδες, γεγονός που την κάνει επιθυμητή σε άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους.

Πηγές:
1. Link: http://www.sweetandbalance.gr/epistimidiatrofi/ti_einai_stevia/
Ποια γλυκαντικά χρησιμοποιούνται στα προϊόντα Sweet and Balance; Είναι ασφαλή;
Τα Sweet & Balance είναι μια σειρά προϊόντων σχεδιασμένη να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για τρόφιμα στα οποία απουσιάζει η ζάχαρη, με φυτικές ίνες, περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά. Σε όλα τα προϊόντα της σειράς Sweet & Balance το βασικό γλυκαντικό συστατικό είναι οι γλυκοζίτες στεβιόλης από το εκχύλισμα του φυτού Stevia. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και άλλες γλυκαντικές ουσίες: ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, σορβιτόλη και ερυθρίτολη. Η κατανάλωση όλων των παραπάνω γλυκαντικών ουσιών από τον άνθρωπο είναι ασφαλής σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)[1]. Μάλιστα, η κατανάλωση τους συνοδεύεται από ισχυρισμούς υγείας όπως «Μειώνουν τη μετά-γευματική απόκριση γλυκόζης», «Διατηρούν τη συγκέντρωση γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα», «Διατηρούν την μετάλλωση των δοντιών, μειώνοντας την απομετάλλωση αυτών» [2,3].

Πηγές:

1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). 2010. Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. Parma, Italy.
2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to the sugar replacers xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, lactitol, isomalt, erythritol, D-tagatose, isomaltulose, sucralose and polydextrose and maintenance of tooth mineralisation by decreasing tooth demineralisation (ID 463, 464, 563, 618, 647, 1182, 1591, 2907, 2921, 4300), and reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 617, 619, 669, 1590, 1762, 2903, 2908, 2920) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. Parma, Italy.
3. COMMISSION REGULATION (EU) No 432/2012
Τα προϊόντα Sweet and Balance είναι κατάλληλα για διαβητικούς;
Η σειρά επιδορπίων «Sweet and Balance» είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να έχει απουσία ζάχαρης, φυτικές ίνες, περιορισμένες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τα προϊόντα της σειράς κατάλληλα για την ένταξή τους σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ανθρώπων με διαβήτη σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού ή/και επιστήμονα διαιτολόγου. H εταιρία ΓΙΩΤΗΣ καινοτομεί προσφέροντας στον καταναλωτή επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβάλλοντας στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο μετά την κατανάλωση τους σε σχέση με προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Τα προϊόντα υποστηρίζονται από κλινικές μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα Ελλήνων και Ελληνίδων στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» και Παίδων «Αγία Σοφία».


Πηγές:

1. Link: http://www.sweetandbalance.gr/meletes
Υστερούν τα προϊόντα σε γεύση σε σχέση με ένα κανονικό επιδόρπιο;
Όλα τα προϊόντα της σειράς «Sweet and Balance» έχουν άριστη γεύση που δεν υστερεί σε σχέση με επιδόρπια που περιέχουν ζάχαρη. Η γλυκιά γεύση των επιδορπίων οφείλεται στην χρήση ασφαλών γλυκαντικών ουσιών (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ΕΦΕΤ)[1] που έχουν μειωμένη έως μηδενική θερμιδική αξία και δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ εκτελεί γευστικές δοκιμές εξασφαλίζοντας πως όλα τα προϊόντα της σειράς έχουν υπέροχη και πλούσια γεύση. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προϊόντα της σειράς έλαβαν διακρίσεις υπεροχής για την γεύση τους από το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Διεθνές Ινστιτούτο International Taste & Quality Institute Awards.

Πηγές: 1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). 2010. Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. Parma, Italy.
2. Link: http://www.sweetandbalance.gr/news
Τα Sweet & Balance μπορούν να καταναλωθούν από υπερτασικούς;
Ένας από τους βασικούς διατροφικούς παράγοντες για την πρόληψη και ρύθμιση της υπέρτασης είναι η πρόσληψη νατρίου. Οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις προτείνουν την μείωση της κατανάλωσης νατρίου λιγότερο από 2000mg ημερησίως. Η σειρά επιδορπίων «Sweet and Balance» είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε η κατανάλωση μιας συνιστώμενης μερίδας να μην υπερβαίνει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου. Το στοιχείο αυτό καθιστά τα προϊόντα της σειράς κατάλληλα για την ένταξή τους σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ανθρώπων με υπέρταση σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού ή/και επιστήμονα διαιτολόγου.

Πηγές:

1. World Health Organization (WHO) 2017. Reducing sodium intake to reduce blood pressure and risk of cardiovascular diseases in adults
2. Link: http://www.sweetandbalance.gr/meletes
Τα Sweet & Balance μπορούν να καταναλωθούν από εγκύους και παιδιά;
Τα Sweet & Balance είναι μια σειρά προϊόντων σχεδιασμένη να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για τρόφιμα στα οποία απουσιάζει η ζάχαρη, με φυτικές ίνες, περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά. Η κατανάλωση των γλυκαντικών συστατικών, που περιέχονται στην σειρά προϊόντων Sweet & Balance, είναι ασφαλής για τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός περιορισμός στην πρόσληψή τους από ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως εγκύους και παιδιά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία[1]. Ωστόσο, για την ένταξη ενός τροφίμου στην δίαιτα ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, συνίσταται το άτομο να λαμβάνει κατάλληλη εξατομικευμένη ενημέρωση και οδηγίες από το θεράποντα ιατρό του και τον διαιτολόγο του. Οι επιστήμονες υγείας θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν στις εξατομικευμένες συστάσεις τους, επιμέρους χαρακτηριστικά του ατόμου.

Πηγές:

1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). 2010. Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. Parma, Italy.
Σε τι διαφέρουν τα προϊόντα Sweet and Balance από εκείνα με φρουκτόζη ή ασπαρτάμη;
Τα προϊόντα Sweet and Balance διαφέρουν από αυτά με φρουκτόζη ή ασπαρτάμη καθώς το βασικό γλυκαντικό συστατικό τους είναι οι φυσικοί γλυκοζίτες στεβιόλης από το εκχύλισμα του φυτού Stevia και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, σορβιτόλη και ερυθρίτολη. Τα συστατικά αυτά έχουν χαμηλή έως μηδενική θερμιδική αξία και η προσθήκη τους στα τρόφιμα δεν αποδίδει πολλές θερμίδες ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην μείωση του γλυκαιμικού τους δείκτη σε αντίθεση με την φρουκτόζη. Η ασπαρτάμη είναι τεχνητό γλυκαντικό συστατικό το οποίο σύμφωνα με νεότερα δεδομένα μπορεί να διεγείρει την όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, και παράλληλα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και κατ’ επέκταση την έκκριση ινσουλίνης μετά το γεύμα σε αντίθεση με τη Stevia.

Πηγές:

1. Appetite. 2010 doi: https://doi.org/10.1016/j.appet.2010.03.009
Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels Συγγραφέας επιστημονικής δημοσίευσης: S. D.Anton et al.
Γιατί στην συσκευασία ορισμένων προϊόντων Sweet and Balance αναγράφεται ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπακτική δράση; Πως μπορεί να με επηρεάσει;
Σε όλα τα προϊόντα της σειράς Sweet & Balance το βασικό γλυκαντικό συστατικό είναι οι γλυκοζίτες στεβιόλης από το εκχύλισμα του φυτού Stevia. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και άλλες γλυκαντικές ουσίες: ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, σορβιτόλη και ερυθρίτολη. Η κατανάλωση όλων των παραπάνω γλυκαντικών ουσιών από τον άνθρωπο είναι ασφαλής σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)[1]. Μάλιστα, η κατανάλωση τους συνοδεύεται από ισχυρισμούς υγείας όπως «Μειώνουν τη μετά-γευματική απόκριση γλυκόζης», «Διατηρούν τη συγκέντρωση γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα», «Διατηρούν την μετάλλωση των δοντιών, μειώνοντας την απόμετάλλωση αυτών» [2,3].
Η ίδια Ευρωπαϊκή Αρχή[4] συνιστά πως η υπερβολική κατανάλωση έτοιμων τροφίμων με περιεχόμενο πολυολών (δηλαδή γλυκαντικών συστατικών όπως ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, σορβιτόλη και ερυθρίτολη) μεγαλύτερο από 10% μπορεί να προκαλέσει υπακτική δράση. Τα προϊόντα της σειράς Sweet & Balance, που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά συστατικά, έχουν σχεδιαστεί όμως με τέτοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση των προτεινομένων μερίδων τους να είναι ασφαλής για τον πληθυσμό στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Πηγές:

1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). 2010. Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. Parma, Italy.
2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to the sugar replacers xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, lactitol, isomalt, erythritol, D-tagatose, isomaltulose, sucralose and polydextrose and maintenance of tooth mineralisation by decreasing tooth demineralisation (ID 463, 464, 563, 618, 647, 1182, 1591, 2907, 2921, 4300), and reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 617, 619, 669, 1590, 1762, 2903, 2908, 2920) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. Parma, Italy.
3. COMMISSION REGULATION (EU) No 432/2012
4. REGULATION (EU) No 1169/2011
Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Youtube
facebook youtube
Ρυθμίσεις Cookies